A szagmentes utastér érdekében

2017.07.16 10:19

  Az egyik leggyakoribb probléma amit klímás autóikkal kapcsolatban Ügyfeleink említenek (a "nem hűt az autó" panasszal egyetemben) a kellemetlen szag jelenléte, melyet a szellőzés bekapcsolása után lehet érezni. Ezen a problémán csak együttes erővel lehetünk úrrá, mivel a jelenség főleg az elpárologtatón keletkezett kondenzvíz  beposhadása miatt lesz tapasztalható. 

  A szellőzőrendszer éves karbantartása (pollenszűrő csere, rendszer fertőtlenítés) az első helyes lépés a tisztaság felé (a képen látható tipikus szennyeződések szintén kellemetlen légkört eredményeznek odabent), de a klíma helyes használata nélkül a hetente elvégzett fertőtlenítés sem hozna alpesi levegőt az utastérbe. 

  Általános javaslat tehát, hogy a klíma használata minden esetben úgy záruljon az autó leállítása előtt, hogy a klímát kikapcsolva (hópihe, AC, AC off, ECON, ECO, stb. gombok) a szellőzőrendszer néhány percig üzemelhessen, így a felgyülemlett nedvesség el tud párologni, és a szag kialakulása elmarad, hiszen minden megszáradt: poshadásnak, erjedésnek, rohadásnak esélye sincs többé. 

  Számos fajtája létezik a szellőzőrendszer fertőtlenítésének (pl. utastér-bombás, ózon-generátoros, stb.) Az aktív habos, megbontással járó takarításnak azonban vitathatatlan előnye marad, hogy a szenyeződések fizikai eltávolítása is megtörténik. (ózon legyen a talpán, amelyik az elpárologtatóra ragadt lepkeszárnyat eltávolítja...)

  Tehát ne habozzon, azt mi megtesszük a fertőtlenítés során, de legyen segítségünkre a klímája rendszeres szellőztetésével! Fontos továbbá az a tény is, hogy a szellőzőrendszer tisztítása a nem klímás és pollenszűrőt nem alkalmazó rendszereknél is kivitelezhető, sőt: nagyon ajánlott.

Deltamark Csapat.